62. Sajam knjiga: osnovne informacije i saveti

Svima je već dobro poznato da se u Beogradu u oktobru mesecu održava omiljeni događaj za sve knjigoljubce “Sajam knjiga”. I ovog oktobra pripreme su u jeku, svi ga nestrpljivo očekuju. Svi hrle da ugrabe sjajne naslove po odličnoj ponudi i da uz poveću zalihu knjiga (što bi se reklo zimnicu) dočekaju prve pahulje i hladnije dane.

Pa kako se snaći u svoj toj gužvi? Kako se odlučiti koju knjigu izabrati od svih tih knjiga? Kako se dobro organizovati?

Snapchat-768822801

Ulov od prošle godine!

Eeee, otkriću vam sve svoje tajne (jer, nije što su moje ali su korisne hahah).

1.PRIJATELJ KNJIGOLJUBAC

Uvek je lepše razgledati knjige u društvu, razmeniti mišljenje i savete sa prijateljem koji ima ista interesovanja kao i vi. Ipak, ako ne možete da pronađete osobu koja je dovoljno strpljiva da vas ne ometa u razgledanju i biranju knjige, najbolje je da idete sami.

2.DAN SAJMA

Izaberite dan koji vama najviše odgovara. Pazite da ne idete na brzinu jer to neće biti ni malo prijatno iskustvo. Biće gužva, a vi u žurbi nećete uspeti da ostanete koncentrisani na ono što tražite.

Imajte u vidu da su vikendom najveće gužve, kao i školskim danom (tj. četvrtkom).

Ukoliko idete porodično izaberite ponedeljak ili utorak jer su to porodični dani (pa ćete i na ulaznicu dobiti popust), a i gužve će verovatno biti manje.

Što se tiče vremena odlaska, najbolje je otići oko 12h. Do zatvaranja sasvim dovoljno vremena da pravi knjigolovac nađe šta mu treba.

Ukoliko ste neodlučni po pitanju izbora dana, ili planirate ogromnu kupovinu i odlazak na sajam više puta u toku više dana, za to postoji posebna ulaznica koja će vam olakšati dugo čekanje u redovima za kupovinu iste svakog dana i omogućiti jeftiniji prolaz.

3.BUDŽET

Odredite budžet, odnosno tačan iznos novca koji nosite. To će vas ograničiti i nećete imati finansijskih problema posle sajma.

4. SPISAK

Kada odredite budžet znate i koliko knjiga možete kupiti pa ćete prema tome i praviti spisak. Obavezno pored naslova knjiga koje želite da pronađete zapišite i izdavača i cenu u knjižarama. Zašto? Zato što može da se desi da neki knjige budu skuplje, a neke pak mnogo jeftinije. Pa prema tome možete da vidite šta vam se isplati da uzimate.

Spisak možete pisati na papiru, u omiljenoj beležnici, čak i u telefonu. Ja sam na primer na aplikaciji good reads napravila posebnu listu za kupiti (to buy), tako mi je posebno brzo da kasnije sve knjige čekiram kao kupljene ili da ih jednostavno obrišem.

5. REZERVNI SPISAK

Uvek može da se desi da iz ovog ili onog razloga baš kada dođete na sajam odustanete od kupovine neke knjige, zato je uvek dobro imati plan B. Napišite još par naslova koje biste voleli da uzmete, čisto da se nađu.

6.PROSTOR NA SAJMU

Takođe, na vaš spisak dodajte i gde se nalaze izdavači koji vas zanimaju.

To možete proveriti ovde.

Međutim, nemojte zapostaviti ni one izdavače koji nisu na vašem spisku. Prođite, promuvajte se možda ukoliko ostane prostora u budžetu ugrabite i neki neplanirani, odličan naslov.

ŠTA JOŠ TREBA ZNATI O 62. SAJMU KNJIGA?

1.Održava se od 22. do 29. oktobra!

2.Gosti sajma su zemlje Nemačka, Švajcarska, Austrija i Linhtenštajn.

3.Sajam knjiga poseti oko 150000-200000 ljudi.

4.Održava se u četiri hale!

img_20171018_101121_033.jpg

Onima koji idu prvi put želim dobar provod i da se lako snađu, a knjigoljubcima veteranima mnogo dobrog ulova.

Do sledećeg posta ♥♥♥,
Andjela

2 thoughts on “62. Sajam knjiga: osnovne informacije i saveti

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s