‘PRINCEZA SULTANA:Čuvaj moju tajnu’ – Džin Sason

Osnovne informacije:

Naziv romana: Princeza Sultana- Čuvaj moju tajnu (Princess: Secrets to share)

Autor: Džin Sason (Jean Sasson)

DŽIN SASON je američka autorka koja je 12 godina živela u Saudijskoj Arabiji, a zatim je putovala po svetu, posetivši 62 zemlje. Njeni romani objavljeni su u 65 izdanja i prevedeni na više od 30 jezika. Poznata je po humanitarnom radu, a kada ne piše, bavi se pitanjima prava ljudi i životinja.

Žanr:  Drama

Broj strana: 280

Povez: Broš

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Sinopis:

Već više od dvadeset godina, Džin Sason nam pripoveda o voljenoj saudijskoj princezi Sultani koja se bori protiv neverovatnih ograničenja sa kojima se suočavaju žene na Bliskom istoku. I pored krhkog napretka, ona ne odustaje od svog cilja i nastavlja da vodi skrivenu borbu za jednaka prava žena, ulažući sve što ima u njihovo obrazovanje i šansu za bolji život.

Dok nemiri potresaju čitav arapski svet, svedoci smo bezumlja i rata koji haraju u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu, odnoseći i ugrožavajući brojne živote. Nažalost, u vreme sukoba, žene i deca obično su prvi na meti muškog nasilja. Žene izložene brutalnom zlostavljanju u srcima nose teške tajne i mračne trenutke koje su voljne da podele samo s drugim ženama. Nemojte misliti da one nisu hrabre. One su najhrabrije od hrabrih naprosto zato što su smogle snage da nastave da žive.

Prezrene i nesrećne, one poveravaju princezi muke koje im leže na duši, verujući da će skretanje pažnje na njihove probleme pomoći da druge žene, koje se nalaze u sličnoj opasnosti, budu pošteđene takve sudbine, a njihove dirljive priče najubedljivije su od svih svedočanstava.

20171011_125938

Utisci o romanu:

Već godinama čitam o princezi Sultani i njenom životu. ‘Čuvaj moju tajnu’ je po mojim saznanjima poslednja knjiga u serijalu o princezi.

IMG_20170810_145011_191.jpg

Prethodne knjige iz serijala

Pošto sam verni fan serijala smatrala sam da je red da sa vama podelim svoje mišljenje, kako i o ovom petom delu tako i o prethodnim delovima.

Bez obzira sto se često spekuliše da li Sultana stvarno postoji ili autorka pokušava da na obmane, ja sam joj poverovala. Na stranu Sultanino postojanje (ili nepostojanje), priče svih žena u knjizi su realne i uvek ćete se sa njima saosećati. Stresne su i tužne, te vas neće ostaviti ravnodušnim.

Prolićete mnogo suza, poželećete da i vi nešto promeniti, bićete iznervirani mali milion puta ali sve to će vam ulepšati doživljaj ove knjige.

Moj omiljeni deo u serijalu je prvi deo ( ‘Princeza Sultana’ ), koji govori o Sultaninom odrastanju i suočavanju sa nepravednim životom u Saudiskoj Arabiji. Mislim da je taj deo bio najintimniji i da se moglo lepo sagledati u kakvom okruženju je Sultana provela detinjstvo i kako je poželela da pomogne u promeni saudijskog društva.

Drugi deo ( ‘Kćeri princeze Sultane’ ) govori o odrstanju Sultanine dece, najviše o njene dve ćerke Mahe i Amani. Treći i četvrti deo( ‘Krug Princeze Sultane’ i ‘Neisplakane suze’) govore o Sultaninom humanitarnom radu, i imamo prilike da se upoznamo sa različitim društvenim slojevima Saudijske Arabije, kao i sa potresnim pričama različitih žena.

Peti deo knjge ( ‘Čuvaj moju tajnu’) takođe govori o princezinom humanitarnom radu, mada se više opisuju životi žena iz drugih zemalja na Bliskom istoku (Pakistan, Sirija…) Pominje se i slučaj Raifa Badavi, koji je poznat široj javnosti jer je osuđen na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bičem, jer je na svom blogu pisao kritike o saudijskoj vladi.

Peti deo je po mom mišljenju bio prekratak, jako se brzo završio i mislim da nam završnica nije pružila ono što smo očekivali (međutim, nikada se ne zna da li će biti nastavka ovog serijala).

Stil pisnja je veoma lak, u prvom je licu te se osećate izuzetno blisko sa Sultanom i njenim životom.

Poruka ove knjige je svakako jako poučna.

 Bez obzira koje vere bili, pola, boje kože nemate pravo da ugnjetavate, maltretirate i vršite nasilje nad bilo kojom osobom (niti nad bilo kojim drugim živim bićem).  To ne odobrava ni jedna vera, ni jedan Bog, a ne bi trebao ni jedan jedini čovek! A.J.

 

20171011_124809

Utisci o koricama knjige/vizuelnom izgledu:

Korice svih delova mi se dopadaju, slične su i podsećaju jedna na drugu. Ipak najlepši izgled ima ‘Čuvaj moju tajnu’.

Good reads:

☆☆☆☆☆ – su dobile sve knjige serijala.

 

PRATITE ME I NA OSTALIM DRUŠTVENIM MREŽAMA

instagram
facebook
youtube kanal

 

                                       Do sledećeg posta uživajte u svojoj slobodi ❤❤❤ ,

                                                                           Anđela

One thought on “‘PRINCEZA SULTANA:Čuvaj moju tajnu’ – Džin Sason

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s