‘SURF NA CRVENOM TALASU’- Aleksandar Đuričić ASH

OSNOVNE INFORMACIJE:

Naziv dela: Surf na crvenom talasu
Autor:    Aleksandar Đuričić – Eš

Rođen u Požarevcu, gde je kao učenik generacije završio Požarevačku gimnaziju. Studirao je i diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a tri semestra je proveo na Tehničkom univerzitetu u Beču.

Pored inženjerstva, Aleksandar se celog svog života bavio pisanjem. Radio je dramatizacije tekstova za pozorište, pisao drame, scenarije za studentske filmove, pripovetke i romane. Njegova drama, “Marlon Monroe” nagrađena je kao najbolja na konkursu “Slobodan Stojanović” 2010. godine i izvedena u Ateljeu 212. Brojne njegove pripovetke objavljene su u zemlji i inostranstvu, od kojih je jedna nagrađena “Srebrnim albatrosom” u Frankfurtu. ”Surf na crvenom talasu” je Aleksandrov prvi roman, prvi put objavljen 2007. godine. Pored toga, autor je romana ”Rekvijem za Adama”, koji je 2015. godine objavljen u izdavačkoj kući Urban Art.

Žanr: Drama
Broj strana: 319
Povez: mek
Izdavač: Urban art
Sinopis:
Surf je uzbudljiva i poučna priča o odrastanju mladih u Beogradu. Knjiga je dragoceno štivo kako za mlade, tako i za njihove roditelje.
“Moj život zaista jeste bio poput nekog surfa. Samo je trebalo uhvatiti dobar talas, balansirati na njemu i ne puštati ga. Zastaneš li, talas ti ode. Požuriš li, on ostaje iza tebe i poklopi te. U svakom slučaju, kad talas prođe, ostaješ na mirnoj vodi, plivaš na površini kao i svi. Drugi talasi prolaze pored tebe, a ti samo plutaš bez ideje, dok u tebi ima daha života. Jer, jedino je izvesno da ćeš i ti, kao i svi, jednoga dana potonuti. Pa opet, sudbina svakog talasa ionako jeste da se razbije o stenu.”
S obzriom na to da je ovo novo, dopunjeno izdanje ukoliko ste Surf čitali ranije, saznaćete šta se dogodilo sa Marijom deset godina kasnije. Ukoliko prvi put čitate, očekuje vas uzbudljiva i nezaboravna vožnja na talasu.

BTW.
Naslovna fotografija ovog posta je u skladu sa novogodišnjim praznicima. Jednostavno su se boje korice i slike lepo uklapale, i meni se to svidelo. Naredni postovi i fotografije će biti u novogodišnjem duhu. Deda Mraz je inače slika na platnu!

Mislim da se Deka Mrazić ovako kezio i Mariji (glavnoj junakinji romana) i njenim željama, hohohohohohoho…

20171203_130013(0)

UTISCI O ROMANU:

Često umem da se našalim na račun Srba, Beograda i da kažem niti lepše države niti goreg naroda (u smislu da smo lenji, da ne cenimo niti sebe, niti druge…) Naravno da imamo i svoje lepše strane. Nemojte me pogrešno razumeti, jako volim svoj narod i državu. Balkan je mesto gde vidim svoju budućnost, ali to je mesto daleko od savršenog.

“Budućnost u Srbiji je nešto zbog čega svakoga dana treba živeti kao da je poslednji.”
Surf na crvenom talasu, ASH

No, u ovom romanu dobili smo sliku i priliku Balkana, sa svim našim balkanskim manama i vrlinama. Realno je predstavjena porodica iz unutrašnjosti ( Marijina porodica), početkom 21. veka.
Svi oni koji su čitali sigurno znaju scenu u kojoj Marijina majka, njoj kupuje burek u pekari… Ta scena mi je slomila srce. A ASH je već na početku knjige dobio moju naklonost i poverenje. Moram vam reći da me nije razočarao ♥

Koliko košta prijateljstvo? Koliko košta ljubav? A koliko čovek? Tri ključna pitanja ovog romana, koji nam je stavio do znanja da na njih nikada nećemo dobiti odgovor.

“Nije se završilo onda kada je trebalo, a kada se nešto ne završi kada treba, jedno je sigurno – završiće se rđavo.”
Surf na crvenom talasu, ASH

Autorov način pripovedanja, životne teme obrađene u romanu, kao i odličan prikaz likova nateraće vas da knjigu ne ispuštate iz ruku.

Nisam zavolela ni jednog lika u knjizi, ni jedan mi nije bio drag, ali je svaki bio isuviše realan.

Marija (glavna junakinja) je osoba koja je ubeđena da sve pada sa neba. Nije navikla da se u životu zbog bilo čega pomuči i sve što ima njoj je malo.

Samo jedna od mnogih mojih impresija tokom čitanja…

Luka je dečko uništenih ideala. Imamo prilike da  ga doživimo na različite načine, kao povređenog tinejdžera, zbunjenog dečaka izgubljenih snova, bahatog tatinog sina, nasilnika…
On je primer momka koji je iz čistih i nevinih duševnih pobuda verovao u bolje društvo i političku ideologiju.  Samo što je politika mnogo veća od njega samog, a politička ideologija, državni sistem i društvo, ne opstaje čistom i nevinom dušom već mnogo drugačijim igrama kojima pojedinac nije dorastao.
Marija je bila hrana za njegov ego, publika njegove moći.
On sam je nesrećan i neostavren.

Možda delo nije super dopadljivo, ne podleže standardnim kriterijumima, ali je definitivno nešto što je vredelo pročitati.

Znam da mnogi svrstavaju ovu knjigu kao još jednu u nizu onih sa sličnom tematikom, ispričanim pričama, nečim već viđenim itd. Ne da se varaju, nego ne mogu da vam kažem koliko…

“Još nije napisan takav zakon koji bi štitio ženska srca od muške grubosti, koji bi naređivao da se gresi oproste, a teške reči zaborave, da se ljubav uzvrati, a štete pažnjom i nežnošću nadoknade. Ako je i postojao, on se nije izučavao pravima, za takve prekršaje se nije odgovaralo pred sudom ovozemaljskim, niti su se plaćale novčane kazne.”
Surf na crvenom talasu, ASH

UTISCI O KORICAMA KNJIGE/VIZUELNOM IZGLEDU:

Ne postoje reči kojim bih opisala korice. Prosto da staneš i da im se diviš!

GOOD READS:

☆☆☆☆☆

Knjiga na goodreads-u

Šaljem vam ljubav do sledećeg posta♥♥♥♥,

Anđela

4 thoughts on “‘SURF NA CRVENOM TALASU’- Aleksandar Đuričić ASH

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s