‘IGRA SENKI’ – Sanja Vukosavljević + intervju sa autorkom

OSNOVNE INFORMACIJE:

Naziv romana: Igra senki
Autor: Sanja Vukosavljević
Žanr: Drama
Broj strana: 255
Povez: mek
Izdavač: Književna omladina Srbije
Sinopis:

‘’Igra senki’’ – izuzetan roman koji približava probleme sa kojima se mladi susreću u ‘’zloglasnim novobeogradskim blokovima’’, u vreme kad prave vrednosti gube na značaju.

Dušan i Iva, nisu tipični sedamnaestogodišnjaci. I jedno i drugo su, svako na svoj način, obeleženi svojim postupcima i životnim odlukama, koji su ih i doveli do margine društva. Te iste odluke i prst sudbine učiniće da se sretnu na poslednjem mestu koje su očekivali. Teški životi dece ,,iz blokova“ će postati još teži onda kada demoni prošlosti, od kojih sve vreme beže, dođu po svoje nakon tog susreta. Ipak, u svom tom mraku, na trenutak će se pojaviti sunce i nada da se sve može promeniti. Ali po koju cenu?
Knjigu možete pronaći u knjižarama Delfi
Knjigu možete poručiti na facebook stranici Igra senki

UTISCI O ROMANU:

Roman “Igra senki” govori nam o Ivi, devojci koja svoje dane provodi u popravnom domu. Sigurna sam da ste sada zaintrigirani temom. Pored zanimljive i realne teme romana, u ovim utiscima potrudiću se da vam dočaram šta još ovaj roman poseduje.

“Sudbina uvek šalje glasnika da se najavi. Glasnik je uvek ista osoba koja vam promeni život ili učini nešto da stvori uslove da vam promeni život.”
Igra Senki, Sanja Vukosavljević

Ono što najviše cenim kod knjige jesu pitanja koja nam postavlja i na koja nam daje odgovore. Volim kada se zapitam, razmišljam i sama sa sobom diskutujem o temi književnog dela.

Ovaj roman me je naterao da se zapitam mnogo puta. Da se osvrnem i na drugačije viđenje sveta, da ne zaboravim da su, kao što se u romanu i govori, ljudi “sivi” i da iz njih treba da izvučemo ono najbolje, baš kao što želimo da i oni to postignu kod nas. Niko ne želi da vidi lošu verziju sebe, čak ni kada je sam pred sobom.

Autorka je roman fokusirala, pored dobre priče, na emocije i osećanja o kojima često govori i koji su svima nama velika enigma.

Svidelo mi se što sam mogla da čitam o osećanjima glavne junakinje Ive u teškoj životnoj situaciji u kojoj se nalazi. Već sam i u ranijim recenzijama pomenula koliko je meni značajno da razumem šta junaci romana preživljavaju (u emocionalnom smislu) i koliku to čar daje delu.

IMG_20180113_000158.jpg

 

Kao što je i sama autorka istakla u intervjuu (dole↓↓↓), stvaranju Dušana kao lika posvetila je najviše pažnje, što se da i primetiti. Svaki njegov osmeh, pogled ili pokret postoje sa razlogom. Dušan nam je kao junak približen do neverovatnih tančina, ali je takođe kao i u svakom dobrom književnom delu ostavljeno prostora za imaginaciju čitaoca i njegov lični doživljaj. Baš zbog toga Dušan je moj omiljeni lik u romanu.

Moram da napomenem da mi se takođe dopada priča Nevenke i Vuleta. Beskrajno je simpatična, romantična i na momente tužna.

“Srešćeš u životu razne ljude: različitih godina, boje kože, kose, očiju, različitih osmeha, karaktera, ambicija, talenata, pogleda na život i svet, one koji će ti biti potpuno suprotni i one za koje nećeš moći da veruješ koliko su ti slični, srešćeš ih mnogo i svi će biti tako složeni i puni najrazličitijih osobenosti, ali svi će imati nešto zajedničko. Svi će imati neku tešku priču. Možda ti je neće otkriti odmah, možda ti je neće otkriti nikada, zbog najrazličitiji razloga, ali sigurno će je imati. Kako to znam? Lako. Nešto je moralo da nas napravi ovakvima, zar ne?”

Igra senki, Sanja Vukosavljević

 

INTERVJU SA AUTORKOM:

1.)Da li je roman “Igra senki” inspirisan stvarnim likovima i događajima?

Sanja“Igra senki”je – kako ja volim u šali da kažem – “realna fikcija”. To znači da je roman ponikao na istini, događajima koji su se zaista desili, junacima koji su deo realnog sveta, ali da je ipak, u nekim segmentima I iz različitih razloga, ta istina nadograđena i prilagođena tematici romana. Životne priče nekih od junaka su istinite, tako da je većina likova u romanu prototipična.

2.) Kako si se odlučila za ovakav naslov romana?

Sanja→U procesu nastanka romana, naziv mi je zadao najviše muka. “Igra senki” je sintagma koja je jedina uspela da objedini sve slojeve romana, da sugeriše tematiku, ali i da ipak zadrži I određenu dozu mističnosti. Jasno je da je naslov metaforičan, tako da i sam čitalac, u zavisnosti od svog shvatanja romana i samog naslova, aktivno učestvuje u kreiranju njegovog sveta.

3.)Kako je izgledao proces pisanja romana “Igra senki”? Da li si pisala svakodnevno? Koliko je vremena trebalo da se napiše ovo delo?

Sanja→“Igra senki” je bila jedan od prvih koraka koje sam načinila ulazeći u svet pisanja. Napisala sam je rano, sa šesnaest godina, najpre kao priču, a nedugo zatim sam počela s vremena na vreme da u tu priču dodajem nove događaje, sve dok nisam jednog dana sela, pogledala u gomilu papira pred sobom i shvatila da sam sve vreme, u stvari, pisala roman.

4.) U ovoj knjizi postoji pregršt likova koji su svaki na svoj način posebni. Koji lik je tebi omiljen i zbog čega? Možeš li izdvojiti jednog?

Sanja→Teško je izdvojiti jednog junaka. Kao što si i sama si rekla: “svi su posebni” i za mene oni nisu samo junaci, već mnogo više od toga. Sada, posmatrajući iz ove perspektive, ako bih baš morala da izdvojim nekoga, onda bi to bili Dušan, Nenad i Uroš. Dušan je centralna figura romana. Najviše vremena, truda i živaca sam potrošila pokušavajući da prikažem njegovu karakterizaciju, a da izbegnem da ga zaista okarakterišem, jer sam želela da krajnji sud o njemu donese sam čitalac. Nenad mi je drag jer donosi pozitivnu energiju u roman i izdvaja se od drugih likova, a Uroš mi je interesantan zato što je kompleksna ličnost, a sa druge strane I zato što sam u “Igri senki” bila pomalo nepravedna prema njemu dajući mu tako malo prostora. Pored njih, ne mogu, a da ne pomenem i Ivu, Vuleta i Nevenku. Dakle, svi. 🙂

5.) Planiraš li da nastaviš sa pisanjem? Da li i kada možemo očekivati tvoj novi roman?

Sanja→Naravno, uvek osluškujem inspiraciju i trudim se da što više vremena posvetim pisanju. Kada je u pitanju novi roman, u pripremi je nastavak ”Igre senki”, tako da se nadam da će čitaoci uskoro imati priliku da i njega drže u rukama.

6.) U svojoj biografiji na kraju romana pomenula si da veruješ da tvoja književnost može postati nečija promena. Da li si ti nekada zbog nečije književnosti doživela promenu?

Sanja→Najveća mi je želja da moja književnost postane nečija promena ida pomogne onome ko odluči da joj da šansu, zato sam se i opredelila za “angažovanu književnost”. Najsrećnija sam kada čujem da su čitaoci uz “Igru senki” plakali, smejali se, pronašli sebe, svoje životne priče ili živote svojih poznanika u nekima od junaka, ili da su ih zamrzeli ili se zaljubili u neke od njih, i tada shvatim da je knjiga došla tačno do onoga kome je bila i namenjena, a ako je na tom putu pomogla bilo kome, na bilo koji način, onda znam da je pritom i ispunila svoju svrhu.

UTISCI O KORICAMA KNJIGE / VIZUELNOM IZGLEDU:

Jako mi se dopadaju, neobične su.

GOOD READS:

☆☆☆☆☆

Knjiga na good reads-u

Želela bih da se za kraj ovih utisaka zahvalim dragoj Sanji Vukosavljević, autorki romana “Igra senki” , na ovoj divnoj saradnji. Neizmerno mi je drago što je baš ona prva osoba koju sam intervjuisala i jako se radujem što nam sprema nastavak romana! 🙂

Do sledećeg posta šaljem vam ljubav ♥♥♥,

Anđela

2 thoughts on “‘IGRA SENKI’ – Sanja Vukosavljević + intervju sa autorkom

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s