‘ŠEST VRANA’ – Li Bardugo

OSNOVNE INFORMACIJE:

Naziv romana: Šest vrana (Six of crows)
Autor: Li Bardugo (Leigh Bardugo)
Žanr: YA
Broj strana: 506
Povez: mek
Izdavač: Urban Reads
***Sajt Urban Reads

Sinopis:

Opasna nova droga preti da svet uvuče u magijski rat do potpunog uništenja. Kazu Brekeru, kriminalnom geniju rođenom iz najgore bede Keterdama, ukazala se neočekivana prilika da to spreči i stekne nesanjano bogatstvo, ako pristane da krene u smrtonosnu tajnu misiju. On ima dovoljno petlje da je prihvati, no u taj nemogući poduhvat ne može da krene sam. Okuplja oko sebe grupu mladih otpadnika, i sprovodi suludo smeo plan, koji će ih sve do jednog promeniti.

Šest izgubljenih duša.

Šest životnih priča.

Šest sukobljenih interesa.

Šest prerano odraslih klinaca, darovitih propalica i otpadnika.

Šest slabih karika.

Šest vrana.

Pa ipak, samo oni mogu to da izvedu. Ako se prethodno međusobno ne poubijaju.

UTISCI O ROMANU:

*Ovi utisci napisani su  pre citanja drugog dela duologije “Šest vrana”, koja nosi ime “Nakaradno kraljevstvo”. 

Ne postoji osoba koja je pročitala ovu knjigu, a da mi je nije nahvalila i preporučila. Zaista bih se razočarala da me nije oduševila onoliko koliko jeste.

Način na koji se autorka igra sa likovima, radnjom i našim umovima maestralan je.

Moram da kažem da mi je u početku smetalo što nisam mogla ništa da povežem i pohvatam. Prvo poglavlje bilo mi je zaista nejasno, no nekako odjedno lako i brzo se ubacujemo u priču.

“Many boys will bring you flowers. But someday you'll meet a boy who will learn your favorite flower, your favorite song, your favorite sweet. And even if he is too poor to give you any of them, it won't matter because he will have taken the time to know you as no one else does. Only that boy earns your heart.”
― Leigh BardugoSix of Crows

Roman je pisan u trećem licu i radnju pratimo ih ugla nekoliko likova (5 glavnih- Kaz, Inež, Nina, Matajas, Džesper i dva “epizodna” – samo u prvom i poslednjem poglavlju. Neverovatno je kako je svaki od njih različit i kako je autorka uspela da oslika njihov specifičan karakter na poseban i drgačiji način. Smatram da je to jako teško, prelaziti sa lika na lik i sagledavati radnju iz ugla svakog… Međutim, to očigledno nije bio ni najmanji problem za Li Bardugo.

Pored priče koja se odvija u sadašnjosti, kroz poglavlja, iz ugla različitih likova možemo da pratimo i prošlost likova, uzročno – posledične veže i “fleš bekove” koji su odlično sklopljeni sa pričom. Nikada nećete pomisliti: “E šta sad ovaj priča, šta je bilo kad je bilo”. Već ćete žudeti da saznate šte je uzrok iz prošlosti, za ponašanje i postpuke lika iz čijeg se ugla priča u tom trenutku pripoveda.

Imena likova mi se posebno dopadaju, uglavnom su neobična, dok su imena gradova i država užas Božji i jedva sam ih čitala i na njih se nisam navikla tokom celog romana.

Meni omiljeni lik je Kaz Breker. Njega je nemoguće ne voleti, on je onaj koji uvek ima plan za svaku situaciju (BTW ko god da je rekao da se suprotnosti privlače, u mom slučaju nije bio u pravu).

 

UTISCI O KORICAMA KNJIGE/ VIZUELNOM IZGLEDU:

Obožavam ih! Lepše su od originalnih! Takođe, je i papir kvalitetan.

GOOD READS:

☆☆☆☆☆

Knjiga na good reads-u

Do sledećeg posta šaljem vam ljubav ♥♥♥,

Anđela

2 thoughts on “‘ŠEST VRANA’ – Li Bardugo

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s