‘ŠAPTAČ’ – Donato Karizi

OSNOVNE INFORMACIJE:

Naziv dela: Šaptač
Autor: Donato Karizi
DONATO KARIZI rođen je 1973. u Italiji. Studirao je pravo i kriminologiju, pre nego što je počeo da se bavi pisanjem. Od 1999. pisao je scenarije za televiziju. Njegov prvi roman Šaptač osvojio je pet međunarodnih književnih nagrada i preveden je na desetine jezika. Karizi živi u Rimu.
Žanr: Triler
Broj strana: 360
Povez: broš
Izdavač: Vulkan izdavaštvo
Sinopis:
Ne pomaže ti da znaš kakoNe vredi ti da shvatiš zašto. Nije ti dovoljno da otkriješ koOn je već korak ispred.

Otkiven je stravičan zločin: šest odsečenih ruku poređano je u misteriozan krug i zakopano na proplanku u šumi. Pet pripada devojkama koje se vode kao nestale. Šesta ruka tek treba da bude identifikovana. Najstrašnije od svega jeste to što tela devojaka, bilo da su žive ili mrtve, nigde nisu pronađena.

Iskusna istražiteljka Mila Vaskez i Goran Gavila, uznemirujuće intuitivni kriminolog, pokušavaju da proniknu u zagonetku: veruju da su uspeli da pronađu pravog osumnjičenog, sve dok se ne pokaže da zapravo ne postoji održiva veza između njega i svih nestalih devojaka, osim prve. Drugi slučaj kidnapovanja upućuje u potpuno drugačijem smeru, stvarajući više pitanja nego odgovora.

Mila i Goran počinju da sumnjaju da je slučaj dodeljen baš njima kako bi preuzeli odgovornost kada se istraga pokaže kao beznadežna. Da li je sve samo slučajnost? Ili neko kopira prethodno ubistvo? Opsednuti slučajem, koji postaje sve napetiji i komplikovaniji, dvoje istražitelja shvataju da ne smeju verovati nikome – osim jedno drugom.

UTISCI O ROMANU:

Recenzija Karizijevog romana “Dečak od stakla”, druge knjige iz serijala o Markusu, nalazi se OVDE

Od Karizijevih dela pročitala sam “Lovac na duše”, “Dečak od stakla i “Šaptač”. Upravo ovim redom bih poređala knjige po stepenu dopadljivosti (ova rečenica je skroz uvrnuta hahah).

“Lovac na duše” je i dalje moj omiljeni triler i jedini koji me je potpuno ostavio bez daha.

Što se “Šatpača” tiče, vidi se da je to prva Karizijeva knjige. U njoj nije potpuno ovladao tehnikom pripovedanja, tako da se u nekim delovima rasplinjavao bez potrebe, dok je pak neke druge ubrzavao i doveo do nejasnih situacija. Njegov stil pisanja, rečenice i radnja izrazito su se poboljšale u novijim romanima.

Kao i uvek u svojim romanima, Karizi je odabrao specifičnu temu koja će se u potpunosti, kako to obično biva, otkriti na kraju romana i pojasniti vam sve prethodno pročitano.

Zbog toga najviše i volim Karizija. Zbog tih istinitih priča koje uspeva da iskopa ko zna odakle, doda dozu svoje neverovatne imaginacije i uspeva da nam je priblizi.

Likovi u “Šaptaču” su me iskreno razočarali. Očekivala sam više s obzirom da likove u serijalu o Markusu (“Lovac na duše” i Dečak od stakla”) obožavam.

Moj omiljeni lik je Boris. Ostali su mi bili dosadni. Osećala sam tu negativnu energiju koja je isplivavala iz njihovih imaginarnih duša sa svake stranice romana.

Rasplet je zato uspeo da nadoknadi loše napisane likove. Bio je maestralan.

Iako je ovo najslabija Karizijeva knjiga, daleko je od loše. Ali zbog mog velikog oduševljenja njegovim delima koje sam prethodno čitala ne mogu biti skroz objektivna.

Naravno, nastavljam da čitam njegove romane, a sledeći na mojoj listi je nastavak “Šaptača, “Vladar iz senke”. Nadam se da će u nastavku serijala poraditi na dopadljivosti i promeni karakter glavne junakinje Mile Vaskez i da će nastavak njene priče biti još bolji.

20180503_112311-01

UTISCI O KORICAMA KNJIGE/ VIZUELNOM IZGLEDU:

Uopšte mi se ne sviđaju.

GOOD READS:

☆☆☆☆

Knjiga na good reads-u

Do sledećeg posta šaljem vam ljubav♥♥♥,

Anđela

One thought on “‘ŠAPTAČ’ – Donato Karizi

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s