‘OBOŽAVATELJKA’ – Rejnbou Rauel

OSNOVNE INFORMACIJE:

Naziv: Obožavateljka (Fangirl)
Autor:
Rejnbou Rauel piše knjige. Nekad piše o odraslima (Attachments i Landline). Nekad o tinejdžerima (Eleonora & Park , Obožavateljka i Carry On ). Ali uvek piše o ljudima koji mnogo pričaju. O ljudima kojima ne cvetaju ruže. I ljudima koji se zaljubljuju.

Trenutno radi na scenariju za film koji se snima po knjizi Eleonora & Park.

Kada ne piše, Rejnbou čita stripove, planira put u Diznilend i raspravlja o stvarima koje objektivno i nisu toliko bitne za opstanak čovečanstva.

Živi u Nebraski, udata je i ima dva sina.

Žanr: YA
Broj strana: 439
Povez: mek
Izdavač: Dereta knjige
Sinopis:

Kat, glavna junakinja ovog romana, velika je obožavateljka Sajmona Snoua (aluzija na Harija Potera), glavnog junaka istoimenog veoma popularnog serijala knjiga. Ok, ceo svet obožava Sajmona Snoua, ali Kat to shvata kao svoj životni poziv… i zaista je dobra u tome. Ona i njena sestra bliznakinja Rina „upoznale” su Sajmona Snoua još kao deca i to im je pomoglo da se suoče sa gubitkom majke koja ih je napustila.

Čitanje, i ponovo iščitavanje, „kampovanje” po forumima posvećenim Sajmonu Snouu, oblačenje poput junaka iz serijala – čini se kao da ne postoji ništa drugo.

Katina sestra je, na kraju, ipak uspela da preraste svoju dečju fascinaciju, ali Kat nikako ne može da se odvoji od svog heroja. Ona čak to i ne želi.

Kada su krenule na fakultet, Rina saopštava Kat da neće s njom da deli sobu u internatu. Kat ostaje potpuno prepuštena sebi, izvan sigurnog okruženja na koje je navikla, zabrinuta pre svega za oca, koji nikada do sada nije živeo sam. Katina najveća briga je: da li otac to može?!

Da li ona može da nastavi dalje bez Rine koja je uvek bila tu za nju?
Da li je spremna da se osamostali? I napiše sopstvene priče a ne tuđe, tj. da li je spremna da ostavi za sobom nasleđe Sajmona Snoua…?

MOJI UTISCI:

Nisam puno očekivala od ovog romana, a kako to obično biva najviše se oduševiš kada se najmanje nadaš.

U ovoj priči na pravi način su obrađene mnoge kompleksne teme vezane za odrastanje.

Likovi su realni. Možete se prepoznati u njima, možete ljude iz svog okruženja prepoznati u njima. Čine vam se bliski i razumete njihove probleme (ne nužno zato što ste i vi preživeli iste, već zato što su stvarni i svako može da se poistoveti).

Kat (Katrin), glavna junakinja, ima problema sa samopouzdanjem, asocijalna je i poprilično stidljiva. Živi u svom svetu Sajmona Snoua i na taj način beži od stvarnosti iako je nekada neophodno da se sa njom suoči. Ona jeste zrela, odgovorna i intaligentna osoba, koja nije pronašla mesto u društvu svojih vršnjaka, sa velikim emotivnim problemima.

Btw moram da kažem da mi je njeno ime užasno jer mi je bilo jako čudno da izgovorim Kat, a ne Ket.

Levi i Regan su osobe koje postoje u svakoj ekipi. Njihove karakteristike prepoznatljive su. Bilo je uživanje čitati o njima.

Rina je jedini lik koji me je nervirao u ovom romanu. Ona je za razliku od Kat nezrela i površna, tip osobe kakvu ne mogu da podnesem.

Na početku svakog poglavlja pojavljuje se priča o Sajmonu i njegovom svetu, što mislilm da je fantastična ideja i odlična paralela sa Katinom pričom.

Roman ima posebnu dinamiku, poprilično usporenu, i razrađen je do najsitnijih detalja. Zato me je čudilo kako se tako zbrzano i užurbano završio. Rasplet se dogodio na nepunih 10 strana.

Sam kraj je bio daleko od lošeg, ali to što je sve bilo tako zbrda – zdola,  malčice je umanjilo savršeni utisak.

IMG_20180713_113433_735-01

UTISCI O KORICAMA / VIZUELNOM IZGLEDU:

Više mi se dopadaju korice stranih izdanja, ali nisu loše. Papir je jako kvalitetan, a slova su za nijansu sitnija nego što meni odgovara. Međutim, imajte u vidu da sam ja poprilično ćorava tako da što je drugim ljudima normalna veličina slova meni je sitna…

GOOD READS:

☆☆☆☆☆

Knjiga na good reads-u

Do sledećeg posta šaljem vam ljubav ♥♥♥,

Anđela

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s