‘TVRĐAVA’ – Meša Selimović

OSNOVNE INFORMACIJE:

Naziv dela: Tvrđava
Autor: Meša Selimović
Žanr: klasik srpske književnosti
Broj strana: 335
Povez: mek
Izdavač: Vulkan izdavaštvo
Sinopis:

„Troje nas je, u cijelom svijetu samo troje: moji prsti, njeno tijelo i njegov ujednačeni damar. Nije važno šta se dešava u svijetu, nije važno šta će biti sutra, važan je ovaj čas blaženstva bez misli.
Hiljadu nečijih srećnih časaka biće kao ovaj, ali ovaj nikada više. Hiljadu tuđih ljubavi biće kao ova, ali ova nikad više.

Prvi put znam šta je sreća, osjećam je, vidim, mirišem.
Cio svijet i cijela vasiona, nas troje. Nikog drugog osim nas nema. I ima sreća. Da li je mogu zadržati?
Napolju je proljetna noć, i mjesečina. A ja ne mogu da zaspim, od sreće kojoj nisam tražio razlog. I nisam se čudio što je tako. Kako bi drukčije i moglo biti?“

Srpska književna scena može se pohvaliti brojnim piscima izuzetnog dara, ali malo je onih čije stvaralaštvo dotiče čitaoca kao Selimovićevo – toplina i neposrednost njegovih junaka i čistota osećanja koja izviru sa stranica ovih dela, ispričanih takvom jednostavnošću kakvu samo vrhunski majstor može da postigne, diraju pravo u dušu i zauvek tu ostaju. „Derviš i smrt“, „Tvrđava“ i „Ostrvo“ pravi su biseri ovog velikana.

MOJI UTISCI:

Kada biste mi rekli da izdvojim jednu jedinu knjigu koju želim da čitam do kraja života bez razmišljanja i zadrške bih izdvojila upravo ovu!

Tako savršenstvo od reči retko se pronalazi, hrana je za dušu i odmor za mozak.

Ovo je priča o životu jednog čoveka, ali metafora za život mnogih ljudi.

Ahmet Šabo, primer je čoveka koji o životu može samo da razmišlja jer ga ne živi. Kao i svako od nas postavlja pitanja na koja ne može dati odgovor, vrteći se u nedogled u tom začaranom krugu iz kog ne možeš pobeći.

Najupečatljiviji trenutak romana, rečenica iz koje sam mnogo naučila i o kojoj sam puno razmišljala glasi: “Pecaj ribu, Ahmete Šabo.” Njeno značenje moraćete pronaći sami.

Tijana je moj najneomiljeniji lik u romanu. Ne zato što je loša već mi iz nekog razloga nije bila dopadljiva, kraj je potvrdio moje neoduševljenje njome.

Moj favorit je zato Osman Vuk, jednostavni filozof, ubica mislilac, dobar u svojoj zlobi. Osman Vuk me je podsetio na mene u nekim trenucima i taj svet lako sam mogla da sagledam njegovim očima.

Priča na samom kraju ostaje nedorečena kao i sve misli koje je Selimović ostavio na papiru. On vam ne nameće stavove već vam ostavlja prostora da razmislite. Ne donosi zaključke, već traži od vas da ih donesete.

IMG_20180806_101630_103-01

UTISCI O KORICAMA / VIZUELNOM IZGLEDU:

Zanimljivo, dizajn je lepo uradjen.

GOOD READS:

☆☆☆☆☆

Tvrđava na good reads-u

PRATITE ME I NA OSTALIM DRUŠTVENIM MREŽAMA
instagram
 facebook
 youtube kanal

Do sledećeg posta šaljem vam ljubav ♥♥♥,

Anđela

One thought on “‘TVRĐAVA’ – Meša Selimović

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s