‘SLOBODNA’ – Martina Milosavljević + intervju sa autorkom

IMG-20180915-WA0006-01

OSNOVNE INFORMACIJE:

Naziv: Slobodna
Autor: Martina Milosavljević
Žanr: psihološki triler
Broj strana: 140
Povez: mek
Izdavač: Nova Poetika
Sinopis:

Lola Novaković je dvadesetčetvorogodišnja devojka, kao i mnoge druge Beograđanke samostalna, moderna, okružena ocem i bratom koji je beskrajno vole. Međutim, ona je po jednoj stvari drugačija od svih ostalih – ona sanja san koji se iznova i iznova nastavlja. U njemu vidi jednu izmišljenu zemlju tridesetih godina prošlog veka u kojoj živi Hana, vršnjakinja koja je po svemu slična njoj. Kada san počinje da se prepliće sa stvarnošću, neće se samo Lola zapitati gde je granica između jave i snevanja, između zdravog i sumanutog, realnog i onostranog, zapitaće se i svako ko ovu izuzetnu knjigu uzme u ruke i počne da je čita.

ROMAN MOŽETE PORUČITI NA SLEDEĆIM LINKOVIMA:

  1. Martinin instagram ovde
  2. Sajtu Nove Poetike ovde

MOJI UTISCI:

Nedavno, autorka romana “Slobodna”, Martina Milosavljević, javila mi se kako bismo sarađivale. Kako je ovo autorkin prvi roman, nisam znala šta bih mogla da očekujem i to je učinilo da moje uzbuđenje i želja za čitanjem ovog dela još više poraste.

Što se tiče sinopisa na koricama, mislim da je preopširan, a da ne opisuje dovoljno dobro sve ono što ćete pročitati i saznati iz ovog romana.

Pa, evo ja ću vam pomoći oko toga. Biće mnoooogo misterije, akcije, obrta, likova za koje ćete se vezati i neobicno dobre radnje koja će vas terati da brzo prelazite sa strane na stranu. Sve to je jako lepo povezano i upakovano u jednu odličnu priču.

Obrt priče je sjajan. Samo ću reći očekujte neočekivano.

Ceo autorkin, izmišljeni, mistični svet dopašće vam se toliko da poželite da se preselite u Halifluriju i tamo živite zauvek jer se u jednostavnosti te mistične zemlje krije i njena lepota koju mi danas često ne umemo da pronađemo.

Pošto je jedan deo radnje smešten u Beogradu,  često se spominju beogradske ulice. Lično to smatram suvišnim i nepotrebnim, jer ljudima koji ne žive u Beogradu to ništa ne znači i ne doprinosi radnji.

Kada biste me pitali koji od svih likova mi je omiljeni, bez razmišljanja bih rekla Petar. On je ono što jedna roditeljska figura i treba da bude. Nekim svojim postupcima me je oduševio. Svako dete treba upravo takvog roditelja!

Suma sumare, ovaj roman namenjen je svim ljubiteljima, kako trilera i misterije, tako i fantastike. Mislim da je dobar predstavnik ova dva žanra u jednom. Preporuke!

INTERVJU SA AUTORKOM:

1. Kako se rodila tvoja ljubav prema pisanju? Koliku ulogu pisanje ima u tvom životu?

Martina ⇒ Od momenta kada sam naučila da čitam, roditelji su mi konstantno kupovali knjige. U to ne ubrajam školsku lektiru. Gotovo da sam upijala knjige namenjene devojčicama, a kasnije i adolescentima. Pisanje predstavlja nešto posebno u mom životu. Iako sam nedavno završila fakultet, pisanje ne odvajam od arhitekture. Verujem da je to za neke neobičan spoj, ali je za mene to nešto što savršeno ide jedno sa drugim. Sve kreativne oblasti mi pružaju mogućnost, a usudila bih se da kažem i privilegiju, da otputujem u nestvarni svet koji sam kreirala.

2. Koje je tvoje omiljeno književno delo i zbog čega?

Martina ⇒ Moje omiljeno književno delo jeste “Galeb Džonatan Livingston”, autor Ričard Bah. To delo mi je pomoglo da uvidim da sve ima dublji smisao i da moja shvatanja ne budu bukvalna. Znatno je uticalo na moja razmišljanja.

3. Kako je izgledao proces pisanja romana “Slobodna”? Da li si pisala svakodnevno? Koliko ti je vremena trebalo da napišeš delo?

Martina ⇒ Još u osnovnoj školi sam dobila ideju o izmišljenoj zemlji Halifluriji. Ta ideja se razvijala polako, mogu slobodno reći da sam lutala. Tek na master studijama, gotovo deceniju kasnije, dobila sam ideju o Loli, mladoj Beograđanki, kao i neku neobjašnjivu potrebu da spojim Hanu, devojku iz Haliflurije, sa Lolom. Iz navedenog objašnjenja, teško mi je da kažem koliko sam vremenski pisala roman, s obzirom da ga nisam pisala u kontinuitetu.

4. Koji lik iz romana “Slobodna” ti je omiljen i zbog čega?

Martina ⇒ Imam dosta likova koji su mi dragi, ali takođe i one koji mi nisu simpatični. Mislim da sam upravo to i želela da postignem. Hana i Lola svakako zauzimaju posebno mesto u mom srcu. Po mnogo čemu se poistovećujem sa njima.

5. Kako biraš imena za svoje junake?

Martina ⇒ Imena za junake biram na malo čudan način. Ovo važi za važnije likove u romanu. Tražim imena, a da pritom ne poznajem ljude koji se tako zovu u realnom životu. Na taj način imena ne vezujem za ljude, već imam punu slobodu i maštu kada kreiram likove.

6. Koliko je zapravo svako od nas slobodan?

Martina ⇒ Verujem da je svako od nas slobodan u onoj meri u kojoj želi da bude slobodan. Naravno da mnoge stvari sputavaju ljude, ali je u tim situacijama snaga uma ključna. Tek kada prođemo kroz neka iskustva i kada otkrijemo koliko smo jaki ili slabi, i kada shvatimo da je naš život u našim rukama, možemo reći da smo slobodni.

UTISCI O KORICAMA / VIZUELNOM IZGLEDU:

Predivneeeeee! Kada ih gledate uživo mislite da će devojka sa slike da iskoči ispred vas!

GOOD READS:

☆☆☆☆

Knjige nema na sajtu i aplikaciji Good reads. Nadam se da će se to promeniti.

Ovom prilikom zahvalila bih se divnoj Martini na lepoj saradnji koju smo imale!

Nadam se uspehu njenog romana i svih narednih projekata!

Do sledećeg posta šaljem vam ljubav ♥♥♥,

Anđela

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s