‘ISTANBULSKO KOPILE’ – Elif Šafak

OSNOVNE INFORMACIJE:

Naziv: Istanbulsko kopile ( The basterd of Istanbul)
Autor:
Elif Šafak je rođena u Strazburu. Detinjstvo i mladost provela je u Ankari, Madridu, Amanu, Kelnu, Istanbulu, Bostonu, Mičigenu i Arizoni. Završila je Odsek za međunarodne odnose na ODTU Univerzitetu, postdiplomske je pohađala na Odseku za ženske studije istog fakulteta, dok je doktorat odbranila iz oblasti političkih nauka. Za svoj prvi roman Pinhan dobila je 1998. godine nagradu Mevlana. Usledili su Ogledala grada i Pogled za koje je je dobila nagradu Udruženja pisaca (2000). Nakon toga objavljeni su bestseleri Vašljiva palata (2002) i roman Čistilište (2004), koji je napisala na engleskom jeziku. U knjizi Plima (2005) sakupljeni su njeni eseji o ženskom pitanju, individualnosti, kulturnim podelama, jeziku i književnosti. Njen roman Istanbulsko kopile objavljen 2006. godine bio je roman godine. Nakon toga, napisala je prvu autobiografsku knjigu Crno mleko, roman koji mesecima nije silazio sa top lista najčitanijih knjiga. U martu 2009. godine objavila je roman Ljubav.

Predaje na Univerzitetu Arizona i živi u SAD i Istanbulu.

http://www.elifshafak.com
Žanr: drama
Broj strana: 370
Povez: mek
Izdavač: Laguna
Sinopis:

Dvadesetogodišnja Asja Kazandži živi sa svojom brojnom porodicom u Istanbulu. Zbog nekog tajanstvenog porodičnog prokletstva, svi muškarci porodice Kazandži umiru u ranim četrdesetim godinama života i stoga je to kuća žena, u koje spadaju Asjina lepa buntovna majka Zeliha, koja vodi salon za tetoviranje, Banu, koja je odskoro otkrila da je vidovita, i hipohondrična Feride opsednuta propašću koja samo što se nije dogodila. Kad im u goste dođe Asjina američko–jermenska rođaka Armanuš, počinju da izranjaju dugo skrivane porodične tajne povezane s burnom prošlošću Turske.

Ovaj zabavan i pronicljiv roman koji se bavi različitim pa ipak bliskom kulturama ali i političkim tabuima u Turskoj, doživeo je izuzetan uspeh među brojnim čitaocima širom sveta (preveden je u dvadeset osam zemalja).

MOJI UTISCI:

Neočekivano. Sve u vezi ovog romana bilo je neočekivano. Sinopis ne otkriva ni mrvicu onoga što ćete doživeti čitajući ovu knjigu.

Nije ovo samo roman o jednoj neobičnoj turskoj porodici, ovo je mnogo više.

Priča obrađuje tursko-jermenske sukobe i današnjicu ova dva naroda. Prikazuje ih kao veoma slične, ali potpuno različite.

Ono što mi je posebno zapalo za oko jesu nazivi poglavlja ( ”cimet”, “vanila”, “pšenica”…), simboliku svakog naziva naći ćete u poglavlju koje čitate. Mislim da je to jako originalno i ostavlja neki poseban pečat.

U ovom delu sve je živopisno, možete da osetite, omirišete, oslušnete… Opisi su divni, iako ja nisam ljubitelj istih u romanima, ovde oni potpuno imaju smisao.

Stil pisanja Elif Šafak zaista je neobičan i treba vam vremena da se na njega naviknete. U početku mi je bio jako čudan, ali terao me je da čitam dalje i brže jer sam umirala od želje da vidim šta bi to moglo da se desi. Podsetila me ja na Andrića u par navrata, jer su joj rečenice duge i složene, a poenta istih je skrivena.

Ovo je knjiga iz koje sam mnogo naučila, kako životne tako i istorijske stvari. Zainteresovala sam se za mnoge pojmove, događaje i ličnosti za koje do čitanja ovog romana nisam znala ništa, a sada jarko želim da ih istražim.

Naposletku želim  da odam i počast Elif Šafak za ovo izvanredno delo. Kada je ovo delo objavljeno, Elif je čak bila tužena od strane turskih vlasti jer je spominjala tursko-jermenski sukob i iznosila oštre stvavove o istom. Posle suđenja presuda je bila oslobađajuća.

UTISCI O KORICAMA / VIZUELNOM IZGLEDU:

Imaju nešto orijentalno u sebi. Sviđaju mi se i podsećaju me na osmanski stil.

GOOD READS:

☆☆☆☆☆

Istanbulsko kopile na good reads-u

PRATITE ME I NA OSTALIM DRUŠTVENIM MREŽAMA

instagram
facebook
youtube kanal

Do sledećeg posta šaljem vam ljubav ♥♥♥,

Anđela

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s