#2. ISTANBUL PROLEĆE 2019. UTISCI ❣

Prvi deo utisaka o putovanju u Istanbul možete pročitati ovde: https://vevericabooks.wordpress.com/2019/05/18/istanbul-prolece-2019-%e2%9d%a4/

ISTANBUL DAN 2.
27.04.2019. – SUBOTA

Posle doručka u hotelu, uputili smo se da posetimo najpoznatiju znamenitost Istanbula, Aja Sofiju.

Naravno da smo se izgubili i ušli u pogrešan metro iako smo ceo prethodni dan izdvojili da saznamo sve o prevozu.😂

No, s obzirom na to da je gradski prevoz u Istanbulu odličan, a pre svega veoma čest, brzo smo se snašli i vratili na pravi put ka našem odredištu.

Kroz celu ulicu (džadu), koja kroz Beyazit vodi ka Sultan Ahmed trgu, prolazi tramvajska linija T1 koja ide ili do luke Eminonu ili do Karakoya, samim tim povezuje celu evropsku stranu Istanbula, preko Zlatnog roga (tur. Haliç).

Pre prilaska Aja Sofiji, prvo smo se fotkali na Sultan Ahmet trgu i pored Sultan Ahmetove česme. Sama Aja Sofija nalazi se na ovom trgu i gleda tačno u Sultan Ahmed džamiju.

Ogromni trg 😍
Ovaj čika pokvari sve 😥 Bila bi to sjajna fotografija…
Inače, iza mene se vidi Sultan Ahmetova česma.
Ovo i jedne ispod česme 😍

Ispred Aja Sofije, bio je postavljen najveći cvetni tepih od lala na svetu. Nažalost, njega su na dan našeg odlaska sklonili sa trga. 😱

Zar nije savršen? 😊

Potom smo otišli u dugaaaaačkiiiii red za kupovinu ulaznica za Aja Sofiju. Iako je u redu stajalo preko 1000 ljudi, ušli smo u objekat za otprilike 30ak minuta.

AJA SOFIJA

ADRESA: Sultan Ahmet Mahallesi, Ayasofya Meydanı, 34122 Fatih/İstanbul, Turkey

RADNO VREME: od utorka do nedelje 09h – 17h = zimska sezona, od 15. aprila letnja sezona 09h-19h, ponedeljkom ne rade; poslednji ulaz 1h ranije

ULAZNICE: 60TL = 10evra

Online poručivanje link

https://www.muze.gov.tr/en/purchase?t=5

Aja Sofija ili Sveta Sofija je bivša pravoslavna crkva, kasnije carska džamija, a sada muzej.
Izgrađena je po naređenju vizantijskog cara Justinijana I između 532. i 537. godine, na mestu na kome se nalazila crkva koju je izgradio car Teodosije II. Ona je postala crkva u kojoj se odvijalo krunisanje vizantijskih careva. Na izgradnji Aja Sofije radilo je 10 000 radnika, 5 godina neprekidno.
1204. godine pretvorena je u katoličku crkvu, posle prvog pada Carigrada. Kasnije po povratku Vizantije, vraćena je u pravoslavnu crkvu.
Godine 1453. turski sultan Mehmed Osvajač (FATIH), osvojio je Istanbul i naredio da se ova glavna crkva pretvori u džamiju. Dodate su joj islamske odlike, a pokušano je prekrivanje svih hrišćanskih odlika.
1935. godine vlada Republike Turske, Kemal Mustafa Ataturk, otvara Aja Sofiju kao muzej.

Nestvarna je…
Pogled sa Aja Sofije…😃
Pošto su prozori jako visoko, nisam ga videla uživo. Uspela sam da ufotkam 😃
Ovo je tron na kome je sedeo sultan u toku molitve petkom ili na dan praznika.
Kao što može da se primeti u gornjem levom uglu (ako se slika uveća) vidi se deo mozaika koje je pronađen ispod kreča iz doba kada je Aja Sofija bila pravoslavna crkva.

U Aja Sofiji postoji još jedna turistička atrakcija za koju ćete, takođe, čekati u redu nekih 10ak minuta.

Naime, u jednom od stubova postoji rupica veličine palca. Potrebno je da stavite palac u rupu, zamislite želju i uspete da okrenete pun krug a da se ne pomerite sa mesta (pomerajući samo ruku). Po priči, želja bi trebalo da vam se ostvari.

Postoji i druga priča koja kaže da će vam se želja ostvariti ako osetite vlažnost ispod prsta dok okrećete krug. Ovaj stub navodno nazivaju i “stub plača”.

Dvorište Aja Sofije 😃 Ona viri u pozadini jer je drveće prekriva 😃
Fontana između Aja Sofije i Sultan Ahmed džamije 😍

TOPKAPI PALATA

Posle posete Aja Sofiji, uputili smo se ka Topkapi palati. I tamo je, naravno, bio red od nekoliko stotina ljudi, ali brzo smo prošli, te se čekanje završilo za nekih 20ak minuta.

ADRESA: Cankurtaran Mh., 34122 Fatih/Istanbul, Turkey

RADNO VREME: 01.05. ne rade. Letnja sezona od 9h do 19h; poslednji ulaz u 18h; rade svim danima, sem utorkom.

ULAZNICE:
link za online poručivanje https://muze.gov.tr/tr/purchase?t=5

Za Muzej – 60TL = 10evra
Za Harem – muzej + 35TL = 10 evra + 5,85 evra= 15,85 evra
Aja Irina – muzej + harem + 30TL = 10 evra + 5,85 evra + 5 evra = 20, 85  evra

Topkapi palata je bila rezidencija mnogih osmanskih sutlana skoro 400 godina, sve do 1856. kada je Sultan Abdulmedžid I naredio da rezidencija postane Dolmabahče palata. Izgrađena je na zahtev Mehmeda II Osvajača, kada je osvojio Istanbul.
Palata ima 4 dvorišta, tu se nalazio Harem, carska riznica, kovačnica novca… Samo najvažnije prostorije otvorene su za javnost, a ostale čuva vojska Republike Turske.
U muzeju Topkapi palate nalazi se izrazito vredan nakit, nameštaj i oružje koje je pripadalo turskim vladarima i njihovim ženama i rođacima.
1921. godine pod naredbom Vlade Republike Turske palata je pretvorena u muzej.

Dvorište Topkapi palate 😃

Kompleks na kome se nalazi palata je ogroman. Sve je predivno, a dvorišta su besprekorno uređena.

Ulaz u glavno dvorište je besplatan i zato je tamo najveća gužva. Stanovnici Istanbula tu dolaze u pauzi između posla, na piknik, da popiju kafu ili provedu popodne u prirodi sa prijateljima.

Pogled 😍
Sultanova terasa 😍
iii naravno fotošuting od 30minuta sa Kinezima koji upadaju sa svih strana 😂
Drugo dvorište Topkapi palate😍
Zlatni rog 😍
Unutrašnjost harema 😃

Ova palata podeljena je u nekoliko segmenata. Postoje delovi za harem, sultanov kompleks, hamame, kuhinju, dvorište, poslugu…

Sultanove odaje 😃

Kada smo završili obilazak palate, negde oko 17h iscrpljeni, umorni i gladni otišli smo u potragu za nekim dobrim obrokom. Želeli smo nešto poznato, pa smo krenuli ka McDonaldsu.

Usput smo, sasvim slučajno, naišli na turbe nekih od turskih sultana. Ukoliko ne znate, turbe je turska reč za mauzolej, obično bogatijeg, poznatijeg čoveka. Nadgobna je građevina, spomenik.
Btw postoje i jedne turbe u Beogradu. Nalaze se na Kalemegdanu.
Ulaz u ove turbe je besplatan, a neophodno je ponašati se kao u džamiji (marama i izuvanje).

Potom smo, takođe slučajno, prisustvovali nacionalnoj priredbi opštine Fatih na trgu, koja je bila zaista fenomenalna. Drago mi je da smo imali priliku da dožimo i tako nešto.

Hrana u McDonaldsu, iako bi trebalo da bude ista kao i kod nas, definitivno nije. Meso je drugačije i ima neki čudan ukus koji nama nije baš odgovarao.
Osoblje ne zna najbolje engleski (što bi se od njih očekivalo!), niti se nešto posebno trudi oko usluge i održavanja lokala. Tako da, što se tiče McDonalds-a u Turskoj, nikad više!

ISTANBUL DAN TREĆI
28.04.2019. – NEDELJA

U skladu sa programom koji sam napravila još u Beogradu, plan za nedelju bila je poseta prvo i pre svega Plavoj džamiji (Sultan Ahmet džamiji).

Kao i svuda u Istanbulu bilo je neophodno proći ogroman red.

Fontana na Sultan Ahmet trgu.
Ovo je čest momenat u Istanbulu❤
Galebovi su tamo poput kućnih ljubimaca 😍

SULTAN AHMET DŽAMIJA (PLAVA DŽAMIJA)

ADRESA: Sultan Ahmet Mahallesi, Atmeydanı Cd. No:7, 34122 Fatih/İstanbul, Turkey (prekoputa Aja Sofije)

RADNO VREME: Uvek može da se uđe. Međutim, treba izbegavati vreme molitve (pet puta dnevno po 90 minuta – poznaje se po ezanu tj. ako je ezan u toku).
link sajta za proveru vremena namaza http://www.namazvakti.com/Main.php?WSLanguage=EN

UPUTSTVO ZA ULAZAK:
link sajta http://www.bluemosque.co/

Ulaz besplatan.

Sultan Ahmet Džamija ili Plava džamija ili Ahmedija je džamija u Istanbulu. Naziv Plava džamija dobila je zbog 20 000 plavih pločica koje se nalaze na kupoli. Ima 6 minareta.
Sagrađena je u periodu od 1609. do 1616. godine od strane Sultana Ahmeta I. Za gradnju je bio zadužen sultanov arhitekta Sedefhar Mehmed aga, on je bio učenik slavnog arhitekte Sinana.
U Plavoj džamiji nalaze se i grobovi (mezari, turbe):
Sultan Ahmeda I
Sultanije Kosem – žena Sultan Ahmeta I
Sultana Murata IV – sin Sultana Ahmeta I i Kosem Sultanije
Sultan Osman II – Mladi Osman ili Osman Čelebija ili (pesnički pseudonim) Farisi, sin Sultana Ahmeta I i Sultanije Mahfiruz Hatidže
Sultanije Ajše – ćerke Sultana Ahmeta I i Sultanije Kosem

💕

Na ulazu se dobijaju marame i kesa za cipele. Izuvanje je obavezno, kao i korišćenje marame. To posle treba vratiti na ulazu (izlazu).
Možete poneti i svoje marame, što smo mi uradili, a savetujem i vama.

Kada uđete unutra, kroz poseban ulaz za turiste, uzimate kese za cipele, pakujete ih i nosite sa sobom. Slikanje je dozvoljeno, a na vama i vašoj kulturi ostavljeno je da li ćete pokazati maksimalno poštovanje prema vernicima koji su tu došli na molitvu.

Mi smo obavili fotkanje i u dvorištu, dok smo čekali red 😍
A ovo nam je bio pogled 😍

Jedna anegdota je da nikako nismo uspevali da se ufotkamo u džamiji jer su nam ljudi uvek uskakali u fotografije prolazeći.
No, pošto je to video jedan naš sunarodnik, on je zauzeo mesto pored nas ne dozvoljavajući ljudima da prolaze dok mi nismo završili fotkanje (nekih 1 – 2 minuta). I tako… Ništa bez brata Srbina!

Fotka koja je nastala u ovoj anegdoti 😃
Unutrašnjost Plave džamije 😃

U blizini džamije su i turbe Sultana Ahmeta i njegove porodice.

Turbe Sultana Ahmeta i njegove porodice (unutrašnjost)

Posle obilaska naredne lokacije odlučili smo se da odemo na čaj i uživamo u prelepom danu.

Prvo smo mislili da je u blizini moguće izaći na obalu mora, ali se ispostavilo da se peške tako lako ne može doći pa smo odustali.

Ovo vam je Istanbul u jednoj slici 😍
I ujedno omiljena fotka koju sam napravila 😊
Uslikani svi trenuci istinske sreće 😁😄

Sledeće u planu, nam je bio obilazak Cisterne Bazilke. No, kako se planovi nekada znaju poremetiti prvo smo naleteli na palatu Ibrahim paše, velikog vezira Sultana Sulejmana.

MUZEJ TURSKE I ISLAMSKE ISTORIJE I UMETNOSTI

Zapravo se ispostavilo da su delovi Ibrahimove palate pretvoreni u Muzej turske i islamske istorije. Bilo je u isto vreme neobično i zanimljivo posetiti muzej ove vrste.
U prizemlju muzeja bila je izložena i posebna izložna islamske kaligrafije.
Sve u svemu, bilo je drugačije iskustvo i bilo nam je drago što nismo propustili priliku da posetimo i ovu znamenitost.

ADRESA: Binbirdirek Mh. Atmeydanı Sk. No: 12, 34122 Sultanahmet / İSTANBUL

RADNO VREME: Svakog dana, sem ponedeljka, od 9h do 17h.

ULAZNICE: 25TL = 3,66 evra

Pogled sa terase Ibrahimove palate 😍
Jedan eksponat iz ovog muzeja 😊
Na pauzi jedan simit i pogled 😍😊

CISTERNE BAZILIKE

Zvanični sajt link: https://www.yerebatan.com/

ADRESA: Alemdar Mh., Yerebatan Cd. 1/3, 34410 Fatih/İstanbul, Turkey

RADNO VREME: Svaki dan 09h – 17:30h

ULAZNICE: 20TL = 3, 33 EVRA

Cisterne bazilike su restaurirani vodopad iz 542. godine p.n.e. tj. antička podzemna cisterna koja je snabdevala ceo Carigrad vodom. Poznata je po svojim velikim mermernim stubovima. Izgrađena je za vreme Cara Justinijana.
1987. godine otvorena je kao muzej za posetioce.

Meduza iz grčke mitologije😊

Postoji mnogo mitova u grčkoj mitologiji vezanih za Meduzu.
Meni najdraži je ovaj:
Bog Posejdon zavoleo je Meduzu. Da bi se objasnila ova veza, pričalo se da je Meduza najpre bila žena izuzetno lepe kose. Nju je Atena preobrazila u nakazu, a njene divne kose u zmije, ili zato što se hvalila da je lepša od boginje ili zato što je zavela Posejdona u Ateninom svetilištu.
https://anaarpart.com/2016/02/25/mitogorgoni/ – link za još zanimljivosti o Meduzi

💜

Na ovom mestu uvek je mrak, zato nemojte da se nadate nekoj dobroj fotki.

Ipak mesto je specijano, možda nekome bude i strašno. Akustika je fenomenalna, a na nekim delovima je puštena i muzika.

U cisternama, takođe, imete fenomen “prst u rupu” i snovi će ti se ostvariti. Nije kao da meni nije bilo zanimljivo da poželim želju. Oba puta poželela sam isto. Javiću vam da li se ostvarilo. 😋

Na izlazu imate foru da se obučete kao članovi osmanske imperije i profesionalno fotkate. 😂
Naravno, uz doplatu. 😂

A onda smo odlučili da se malo izgubimo. Izgubimo u mirisu, ukusu, vazduhu, nemiru, koraku, bojama, željama, gužvi… Da se izgubimo u Istanbulu…

Sporedne uličice i ponovno zaljubljivanje na svakom koraku ❤
Urfa kebab ❤

Nastavak avanture ubrzo…💝

Čitamo se,

Anđela💝

2 thoughts on “#2. ISTANBUL PROLEĆE 2019. UTISCI ❣

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s